Η Λ έ σ β ο ς
ΛΕΣΒΟΣ
Ελιά της Λέσβου

Η Λέσβος είναι ένα απέραντο δάσος ελιάς, αξιοσημείωτο της λεσβιακής φύσης είναι ότι εκεί που τελειώνει η ελιά αρχίζει το πεύκο. Το νησί της Λέσβου φιλοξενεί 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που απλώνονται σε 465 χιλιάδες στρέμματα όπου παράγονται περί τους 25 τόνους παρθένου ελαιολάδου. Η πατρίδα του Ελύτη και του Στρατή Μυριβήλη κατέχει κορυφαία θέση στην παραγωγή ελαιολάδου καθώς αποτελεί την τρίτη ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ελλάδας.

❝Είναι αυτό το ατέλειωτο δάσος, που σκεπάζει το νησί. Δεκατρία μιλιούνια δέντρα είναι που απλώνουν την ευλογία τους πέρα για πέρα στα βουνά, στους κάμπους, ως κάτου στην ακρογιαλιά. Ανηφορίζουν ως τις πιο ψηλές κορφές, ροβολάνε στις λαγκαδιές, σκύβουν πάνω απ’ τα κύματα, πιασμένες από τα βράχια, γαντζωμένες από τις σκισμές της πέτρας.❞
Στρατής Μυριβήλης, Συγγραφέας
Π ο ι κ ι λ ί ε ς Ε λ ι ά ς Λ έ σ β ο υ
Οι κυρίες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στο νησί της Λέσβου είναι οι παρακάτω:
α) Μυτιληνιά ή κολοβή, πού ευδοκιμεί σε εδάφη πού προέρχονται από σχιστόλιθο, φτάνει μέχρι τα 500 μ. υψόμετρο και καλύπτει 7/10 των ελαιώνων του νησιού.
β) Αδραμυτιανή ή Αϊβαλιώτικη, προέρχεται από το Αδραμύττιο της Μ. Ασίας και καλύπτει 1/ 5 των ελαιώνων του νησιού.
Ο ι Ε λ ι έ ς τ η ς Λ έ σ β ο υ
Η Λέσβος, ένας τόπος με πλούσια ελαιοκομική παράδοση, φημίζεται για τις εξαιρετικές ποικιλίες ελιάς που ευδοκιμούν στο εύφορο έδαφός της. Με το μοναδικό της μικροκλίμα, την ιδανική ηλιοφάνεια και το θαλασσινό αεράκι, το νησί παράγει ελιές εξαιρετικής ποιότητας, χαρίζοντας ένα ελαιόλαδο με ξεχωριστό άρωμα και γεύση.
Α π ο γ ε ν ι ά σ ε γ ε ν ι ά
Από γενιά σε γενιά, οι Λέσβιοι παραγωγοί καλλιεργούν με μεράκι και σεβασμό στη φύση τις ελιές τους, διατηρώντας αναλλοίωτες τις παραδοσιακές μεθόδους και συνδυάζοντάς τες με σύγχρονες πρακτικές παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι ένα αγνό, φυσικό προϊόν που αναδεικνύει τη γεύση κάθε πιάτου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.